DAVID SALLE UN-ACCOMPANIED MINORS SANAT TARİHİNİN DUAYEN İSİMLERİNDEN AMERİKALI SANATÇI DAVİD SALLE İLK KEZ İSTANBUL’DA! 29 Mayıs – 25 Temmuz 2024 SEVIL DOLMACI ISTANBUL

DAVID SALLE UN-ACCOMPANIED MINORS SANAT TARİHİNİN DUAYEN İSİMLERİNDEN AMERİKALI SANATÇI DAVİD SALLE İLK KEZ İSTANBUL’DA! 29 Mayıs – 25 Temmuz 2024 SEVIL DOLMACI ISTANBUL

SERGİ

Sevil Dolmacı Istanbul, dünya sanat tarihinin en önemli sanatçılarından Amerikalı David Salle’nin Türkiye’deki ilk solo sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. ” UN-ACCOMPANIED MINORS” isimli sergi, Salle’nin bu yıl, New York’taki stüdyosunda, İstanbul için farklı medyalarla, farklı boyutlarla ürettiği 21 yeni resimden oluşuyor. 29 Mayıs’ta sanat tutkunları ile buluşacak ve 25 Temmuz’a kadar devam edecek sergideki resimler, sanatçının Hayat Ağacı serisi ile yeni çalıştığı Pencereler serisine ait.

Sevil Dolmacı Istanbul, resimden, fotoğrafa, baskı işlerinden sahne tasarımlarına dek farklı disiplinlerde çalışan, çok yönlü bir sanatçı olan David Salle’nin tüm sanatsal yaklaşımlarını içeren solo sergisi ” UN-ACCOMPANIED MINORS” a ev sahipliği yapıyor.

Salle, 80’li yılların başında New York’ta, Eric Fischl ve Julian Schnabel gibi neo-ekspresyonist isimlerle birlikte dikkat çeker. Yine aynı kuşaktan Barbara Kruger, Cindy Sherman ve Richard Prince gibi Pictures Generations sanatçılarıyla da çalışmış ve kısa sürede önemli bir isim haline gelmiştir. Sanatçı çalışmaları için “Resim yapmaya başladığımdan beri resimde, film montajlarındaki görsellerin bağlantısındaki akıcılığı ve sürpriz etkisini yakalamaya çalıştım” der. Salle’nin resimleri, pop art, sürrealizm ve soyut ekspresyonizmden etkilenir. Büyük boyutları ve anlaşılması zor kompozisyonları, birbiriyle kontrast yaratan stilleri ve ruh hallerini yan yana getirmesiyle ünlü sanatçı, eserlerinde popüler kültür, 50’lerin ve 60’ların çizgi film imgeleri, grafiti ve aynı zamanda sanat tarihine göndermeler yapan imgeler kullanır. Salle, dil ve şiirde olduğu gibi, resim sanatı da zıt unsurların dengelenmesini vurgular demektedir. Salle’nin resimleri, ilk bakışta rastgele yapılmış kompozisyonlar gibi algılansa da kasıtlı olarak düzensiz bir biçimde üst üste konmuş heterojen bir imge topluluğundan oluşur. Salle tarafından seçilen imgeler asla tesadüfi değildir; aksine, birbirleriyle karmaşık yollarla ilişkilendirilmişlerdir. Salle, medyanın hâkim olduğu dünyada gün içinde sürekli maruz kaldığımız imgelerin ve fikirlerin kolektif bilincimiz ve benlik algımızı üzerindeki etkisi ile ilgilenir. Sanatçının resimlerindeki kompozisyonlar, izleyicileri duygusal, zihinsel ve psikolojik bir düzeyde etkileşime geçmeye teşvik eder. Salle’nin yaratıcı süreci genelde fotoğraflarla başlar. Zamanında hem çok tartışmalı hem de örneği olmayan yenilikçi bir yaklaşım olan resim referansı olarak canlı modelleri fotoğraflamayı günümüzde hala sürdüren sanatçı, bu yaklaşımı ile iki sanatsal disiplini birleştirmeye devam eder. 2020-21 yıllarında pandemi sırasında Salle, Âdem ve Havva ile Cennet Bahçesinden etkilendiği Hayat Ağacı serisini yaratmıştır. Seri, aynı zamanda The New Yorker karikatüristi Peter Arno’ya (1904- 1968) atıfta bulunur. Bu seride tuvaller, siyah ve beyaz bir palet ile çok renkli palet arasındaki kontrastı göstermektedir.

Sevil Dolmacı Istanbul, ” UN-ACCOMPANIED MINORS ” sergisinde David Salle’nin tüm sanatsal yaklaşımlarını içeren değerli eserlerini 25 Temmuz’a kadar izleyici ile buluşturuyor.