GALERİ / SERGİLER
GALERİ / SERGİLER
SERGİLER
11.11.2021 – 11.12.2021
Robert Janitz, 2021 yazında oluşturulan Sevil Dolmacı Art Residency’nin ilk uluslararası konuğu oldu. İstanbul’daki yolculuğundan doğan eserlerinden oluşan ‘Labirent’ başlıklı kişisel sergisi 11 Kasım 2021 tarihinde Sevil Dolmacı Sanat Galerisi’nde açılacak.
Adını Antik Yunan’ın en vahşi yaratıklarından biri olan Minotor’un tutulduğu labirentten alan sergi, Robert Janitz’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi olacak. Efsaneye göre, yarı insan yarı boğa bir yaratık olan Minotaur, çevresi için büyük bir tehlike oluşturuyordu çünkü bir kadın ve bir hayvanın doğal olmayan yavrusu olarak doğal bir beslenme kaynağı yoktu ve bu nedenle beslenmek için insanları yiyordu. Onu tutmak için devasa bir labirent inşa edilmesi gerekiyordu. Ancak onun iştahını dizginlemek için her yedi yılda bir en güzel genç erkek ve kadınlardan oluşan bir seçkinin kurban edilmek üzere Minotaur’a gönderilmesi gerekiyordu. Sonunda, canavarın dehşetine son veren kahraman Theseus, bunu ancak sevgilisi Ariadne tarafından kendisine verilen ipliği takip ederek yapabilirdi.
Labirent aynı zamanda Robert Janitz’in İstanbul’da kaldığı bir ay boyunca yaptığı gözlemlerin bir sonucudur. Aşırı trafikten Boğaz’da dolaşan teknelere, hatta kültürel ve tarihi kimliğimizi şekillendiren çizgilere kadar kent sakinlerinin artık fark etmediği pek çok “çizgi” Janitz için ilham kaynağı oldu. Rezidans süresince ortaya çıkan eserler, sanatçının halen ikamet ettiği Meksika’da daha önce başlamış olduğu “Volkan Başı Resimleri” serisinin sonuçları olması nedeniyle sanatçının kariyerinde önemli bir yere sahip.
Robert Janitz, İstanbul rezidansı ile ilgili duygu ve düşüncelerini şu şekilde ifade ediyor:
“Ben ipliklerle, dokumayla büyüdüm, annem dokumacıdır ve babamın toplamayı sevdiği ‘oryantal’ kilimlerle. Çocukluğumdan beri beynimde renkli iplikler var.
Bir dokuma tezgahında çizgilerin birbirine geçmesinin bilgisayarın kökeni olduğu söylenir.
İşte buradayız, fırça izi, gerçekleri ve Türkçe’yi, konuşmadığım ama bir şekilde anladığım bir dili hesaplayan çizgi.
Birkaç gün şehri gezdim: Kanuni Sultan Süleyman’ın tuğrasını, mührünü hatla yazılmış bir tekstil kelimesi olarak anladım. Topkapı sarayındaki ‘kelime portrelerini’ keşfetti ve kilim yapımındaki Türk düğümü hakkında bilgi edindi. Çizgileri tuval üzerinde birleştirmeye başladım.
Sonra kendimi resim atölyeme verdim. Minotor ve Ariadne olduğumu bilecek kadar labirent görmüştüm.
Günlerim eliptik bir hal aldı. Boyada karar verme günleri oldu. Zaman çizelgesi kararları ile
gradyan arka plan. İşaretlemenin kesik kesikliği Moebius şeridinin sonsuz kıvrımlı çizgisine dönüştü.
Zamanın nasıl geçtiğini unuttum. Kendimi unuttum. Yeni bir çalışma grubu ortaya çıktı. Meksika hayatımda Volkan başı resimleri olan şeyler zamanın çizgileri haline geldi. Yan yana dizilmiş büyük harfler, dili olmayan bir el yazısına dönüştü.
Ve haftalarca resim yaptıktan sonra sürpriz bir şekilde, zaman içinde kendi hayatlarına bürünen bu boyalı çizgilerin aslında rigatoni adı verilen İtalyan makarnası gibi içi boş olduğunu keşfettim.”
Robert Janitz’in “Labirent” adlı kişisel sergisi 11 Kasım – 11 Aralık 2021 tarihleri arasında Sevil Dolmacı Sanat Galerisi’nde görülebilir.
1962 yılında Almanya’nın Alsfeld kentinde doğan Robert Janitz, Mexico City ve New York arasında yaşıyor ve çalışıyor. Yakın zamanda Casa Gilardi, Meksika (2021), Kõnig gallery, Berlin (2020), Kunstmuseum Winterthur, İsviçre’de (2019), CANADA, New York (2018), Anton Kern (2018), Meyer Riegger (2017, 2015 ve 2014), Team Gallery, New York (2017 ve 2015), Shoot the Lobster (2012) ve Clearing, Brüksel’de (2012 ve 2011) sergiler açtı. Önümüzdeki sergiler arasında Guadalajara’daki MAZ müzesi ve 2022’de Mexico City’deki Museo Anahuacalli yer alıyor. École Supérieure Des Beaux Arts, Cherbourg, Fransa’da 2009 yılında Profesör ve Paris 8 Üniversitesi, Paris, Fransa’da 2003-2007 yılları arasında Görsel Sanatlar Misafir Öğretim Üyesi olarak görev yapmıştır.
İlk monografik yayını MADE IN NEW YORK, 2020 yılında Distanz Verlag, Berlin tarafından yayımlandı.