Eğitim boyunca ses ve müzik alanında çalışmalar yapan genç sanatçı Yağmur Uyanık, işlerinde fiziksel ve sanal ortamlarda mekânı keşfetmek için çeşitli heykel formları ve etkileşimli yerleştirmeler yaratmaya odaklanırken tahmin edilen, ancak kolayca görülmeyeni araştırıyor.
MÜZİĞİN İMGELEMİ
1992 Antalya doğumlu Yağmur Uyanık, mimarlık ve müzik geçmişi olan disiplinlerarası genç bir sanatçı. 2014’te İstanbul Bilgi Üniversitesinde mimarlık anabilim dalı ve müzik yan dallarında lisansını tamamlayan sanatçı, Fulbright bursuyla San Francisco Sanat Enstitüsü’nde sanat ve teknoloji alanında yüksek lisans derecesini başarıyla tamamladı. Eğitim boyunca ses ve müzik alanında çalışmalar yapan Yağmur Uyanık’ın üretimleri, Ars Electronica Linz dahil olmak üzere, Sonar D+ Barselona, Sinyal Işık Festivali Prag, Cenevre Uluslararası Film Festivali, Sanat Futura Roma, Exploratorium-California Bilimler Akademisi ve Diego Rivera Galerisi-San Francisco gibi dünyanın dört bir yanındaki galerilerde, müzelerde ve festivallerde gösterildi. Genç isim, 2015 “ten beri üretimlerine Kaliforniya ve Antalya arasında devam ediyor. Sanatsal pratiği, zaman geçirdiği bu farklı coğrafyalar arasındaki bağlantılardan ve karşıtlıklardan besleniyor.
Archinet, Designcollector, Designmilk, FRAME Magazine gibi uluslararası yayınlarda yer alan Uyanık, 2019 yılında Avrupa Birliği Sanat Komisyonu tarafından fonlanan ve British Council tarafından organize edilen Connect for Creativity sanat ve teknoloji rezidansına katıldı. Bugünlerde ise Martch Art Project “in Martch Studio sanatçı rezidansı için Ayvalık “a gitmeye hazırlanıyor.
BİLGİ ÜRETME SİSTEMLERİNİN DÖNÜŞÜMÜ
Yağmur Uyanık, işlerinde insanlar ve dünya arasındaki ilişkiyi irdeliyor. Sanatçı, kültür sistemlerinin oluşumunu, anlamlarını, mekânsal bağlamlarını ve zamanı anlamanın “farklı” yollarını araştırmakta ve işlerini de bu çalışmalar üzerine inşa etmektedir. Sanatçı, sanatsal pratiğinde kültürlerarası melezleşmeyi ve bilgi üretme sistemlerindeki dönüşümleri anlatıyor. Malzeme ve üretim üzerine deneysel araştırmalar yapan Uyanık; kimlik, özgünlük ve temsil kavramlarına odaklanan multimedya enstalasyonlarıyla öne çıkıyor. Çalışmalarında genelde yerleştirme, heykel, video ve ses medyalarını, çoğu zaman da çağdaş teknolojileri kullanıyor. Teknoloji ile bilgi üretiminin tarihi arasındaki ilişkiyi araştıran sanatçı, ürettiği işler vasıtasıyla bir anlamda insanlarla etkileşime geçip bir döküm yapıyor.
Bu etkileşimi nasıl sağlıyor? Dijital medyayı fiziksel bir deneyim hâline gelecek şekilde genişletmek için ses ve ışık kullanarak formları ve görsel öğeleri birleştiriyor. Sanatçı, mekânsal düşünceden hareketle, teknolojiyi sanatsal bir ifade aracı olarak kullanıyor. İşlerinde, fiziksel ve sanal ortamlarda mekânı keşfetmek için çeşitli heykel formları ve 1 etkileşimli yerleştirmeler yaratmaya odaklanıyor. Gerçek ve sentezlenmemiş arasındaki gerilim ve fiziksel olanı aşan fenomenlerin yaratılmasıyla ilgilenen Uyanık, teorik bilgi ve disiplinlerarası tavrıyla sanata “yeni” bir boyut kazandırıyor diyebiliriz.
Tahmin edilen, ancak kolayca görülmeyeni anlatırken anlamlı ve anlamı olmayanı ayrıştırmaya aracılık ediyor. Kısaca, çağdaş dünyayı kendi perspektifinden teknolojiyi kullanarak tanımlayan Yağmur Uyanık “ın hibrit üretimleri ilgi çekici ve takip edilesi… Sanatçı, teknolojiyi sanatsal bir ifade aracı olarak kullanıyor.