Freudyen Arkeoloji

ARTICLE

Bütünlüğünden kopardığı beden uzuvlarını tekrar birleştirerek yeniden anlamlandırdığı “karma” bedenler/objeler yaratan Irmak Dönmez, çalışmalarında en sık kullandığı imge/form olan “meme”nin farklı anlamlarının peşine düşüyor.

1987 İstanbul doğumlu sanatçı Irmak Dönmez, Işık Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını aynı kurumda tamamlayan Dönmez, Danimarka Kraliyet Üniversite’sinde misafir doktorant olarak yer aldı. Sanat pratiği ve akademik çalışmaları arasında güçlü bir bağ bulunan genç sanatçı, Işık Üniversitesi’nde öğretim görevliliği yapmakta ve sanatsal çalışmalarına İstanbul’da devam etmekte.

Resim altyapısından gelen Dönmez, sanat pratiğinde deneysel ve disiplinler arası bir yol izliyor: foto manipülasyon, desen, seramik, heykel alanlarında üretimler yapıyor. İlk olarak her formu zihninde resim olarak hayal eden sanatçı, daha sonra farklı teknikler ve boyutlar kullanarak somut üretimini gerçekleştiriyor. Tüm sanat pratiklerinin ve belirlenmiş kurallarının dışına çıkmayı seviyor. Irmak Dönmez, kendi disiplinine ve kurallarına çok bağlı olan seramiği bile alışılmışın dışında kullanmakta.

Read more